Ankie Stevens

Schoonheidsspecialiste

 

 
Schoonheid
Door weersinvloeden (onder andere door zonlicht en luchtvervuiling), een verkeerd eet-en leefpatroon, hormonen en stress, kunnen mensen een gevoelige en verouderde huid ontwikkelen.

Ken je huid
Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en verzorging is daarom van het grootste belang. Omdat elke huid anders is, is het belangrijk eerst een goede huidanalyse te maken.

Om de juiste huidanalyse vast te stellen maakt de HBS Group gebruik van een revolutionaire analysemethode. Door middel van een huidscan apparaat met een speciaal belichtingssysteem kun je zien wat de spiegel niet kan. Met het aanwezige dubbel spiegelsysteem kan men tijdens de analyse zelf meekijken. Door een juiste analyse en persoonlijk afgestemde huidverzorgende producten, kan men geholpen worden de huid in goede conditie te brengen en te houden

 

 

Wat voor effect heeft stress op de huid?

Wat voor effect heeft stress op de huid?

De huid als stressbarometer

Stress wordt al geruime tijd als een verergerende of uitlokkende factor beschouwd van veel huidaandoeningen. Omgekeerd zijn sommige huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, acne en jeuk, bronnen van stress. Dit is vooral te zien bij mensen die veel piekeren over hun aandoening en degenen die last hebben van jeuk en daarom gaan krabben. De huid is een relationeel orgaan dat een belangrijk aspect is van ons uiterlijk. Door stress kunnen we letterlijk en figuurlijk niet goed in ons vel zitten.

Cortisol, de boosdoener

Als je stress hebt maak je cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat we kunnen omgaan met stress. Maar wanneer we langdurig een verhoogd cortisolspiegel hebben, heeft dit een negatieve uitwerking. We worden dikker, onze bloedvaten gaan kapot, we raken vermoeid en somber. Ook ondervinden we negatieve symptomen aan onze huid zoals:

Vochtarm: door langdurige stress wordt de productie van cortisol verhoogd, deze verstoord de vochthuishouding. De barrièrefunctie van de huid beschadigt, hierdoor wordt het vocht in de huid minder goed vastgehouden waardoor de huid op den duur vochtarm wordt. Dit resulteert in een vochtarme huid met droogtelijntjes.
Dof: Als gevolg van een verminderde doorbloeding krijgt de huid minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor kun je een grauwe, doffe huid krijgen.
Fijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, waardoor je huid er meer gerimpeld uit gaat zien, ze beschadigen ook het collageen. Daarnaast zorgt chronische stress voor meer vrije radicalen, deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien permanente rimpels ontstaan.
Vermoeide oogleden: stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.
Rosacea/ roodheid: stress kan de huidaandoening rosacea verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt kan rosacea meer en langduriger opvlammen.
Acne: Door stress wordt de barrièrefunctie van onze huid verstoord, waardoor onze huid vatbaarder is voor bacteriën en we eerder bacteriële infecties oplopen. Hierdoor wordt acne verergert.
Eczeem: Doordat het immuunsysteem wordt onderdrukt, loop je veel sneller ontstekingen op. In periodes dat iemand zich angstig of gestrest voelt verhoogt de frequentie van het krabben vaak en dit maakt de huidirritatie en eczeem erger.
Psoriasis: Stress kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis, omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd. Hierdoor ben je lange tijd vatbaarder voor ziektes. Zelfs wanneer je geen tekenen ziet van psoriasis, kan stress de trigger zijn.
Urticaria: Door stress komt het stofje histamine vrij, dit is een ontstekingsreactie die inspanningsurticaria kan veroorzaken.
Jeuk: Emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen, vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.

Onze huid is een perfecte stressbarometer. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat stress verergert door onze stress te beheersen. Op dezelfde manier helpt een goede stressbeheersing bepaalde aandoeningen te voorkomen. Dus weg met stress!

 

 

 

 

Chocolade is lekker en gezond

Chocolade is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Rauwe cacao wordt al een tijdje als superfood gezien. De oude vertrouwde reep chocolade heeft echter ook heel veel goeds in zich. Ten minste, als het gaat om een reep pure chocolade met een hoog percentage aan cacao, minimaal 85%. We hebben een aantal van de positieve effecten, die chocolade op onze gezondheid heeft, op een rij gezet.

1. Chocolade is goed voor je hersenen
Rauwe cacao en pure chocolade bevatten veel antioxidanten, zoals flavonoïden. Waarschijnlijk zijn deze flavonoïden verantwoordelijk voor de meeste positieve effecten die chocolade heeft op onze gezondheid. Waaronder dus die op onze hersenen. Zo denkt men dat pure chocolade kan helpen geheugenverlies bij ouderen tegen te gaan en dat het kan helpen bij de behandeling van hersenletsel. Dat laatste komt met name doordat flavonoïden een ontstekingsremmende werking hebben.

2. Chocolade is goed voor je hart
Chocolade is ook goed voor je hart! Dit komt doordat de stoffen in chocolade de flexibiliteit van onze aderen helpen herstellen. Daarnaast helpt chocolade voorkomen dat witte bloedcellen aan de binnenkant van de aderen blijven kleven. Hierdoor, en door de flexibiliteit van de aderen te herstellen, wordt de kans op verstopping van de aderen kleiner. Mensen die regelmatig chocolade eten (uiteraard wel met mate) lopen op den duur dus minder risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

3. Chocolade verlaagt je bloeddruk
Wat ook niet slecht is voor je hart, is het feit dat chocolade helpt de bloeddruk te verlagen. Het zijn weer de flavonoïden die dit positieve gezondheidseffect veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat het bloed beter door de aderen kan stromen doordat ze de vaten verwijden. Dit verlaagt op lange termijn de bloeddruk. Hoewel het effect niet wereldschokkend groot is, helpt natuurlijk ieder beetje wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk.

4. Chocolade maakt je alerter
Uit recent onderzoek is gebleken dat chocolade ervoor zorgt dat je alerter bent. Veel mensen krijgen in de loop van de middag last van een middagdipje, een stukje pure chocolade kan dan helpen om de Glossary Link concentratie te verhogen, aldus de onderzoekers van Northern Arizona University. Pure chocolade heeft volgens de onderzoekers niet alleen een stimulerend, maar ook een activerend effect op de hersenen.

5. Chocolade verlaagt het Glossary Link cholesterol
Nog zo’n gunstig effect van chocolade: het zorgt ervoor dat de hoeveelheid LDL cholesterol (het slechte cholesterol) daalt en de hoeveelheid HDL cholesterol (het goede cholesterol) stijgt. Uiteraard helpt ook het verlagen van het cholesterol hart- en vaatziekten te voorkomen. Dat chocolade goed is voor je hart, mag dan nu ook meer dan duidelijk zijn.

6. Chocolade verlaagt de kans op een beroerte
Uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut blijkt dat chocolade de kans op een beroerte verlaagt. Dit resultaat is echter alleen waargenomen bij mensen die grote hoeveelheden chocolade aten. De onderzochte mensen aten per week namelijk twee repen chocolade. Het risico op een beroerte werd daardoor met 20 procent verlaagt. Wederom zijn het de flavonoïden die dit positieve effect op hun naam mogen schrijven.

7. Chocolade bevat veel goede voedingsstoffen
Een reep van 100 gram pure chocolade met een minimum van 85% cacao zit boordevol goede voedingstoffen, waaronder veel mineralen. Denk hierbij onder andere aan vezels, ijzer, magnesium, kalium en zink. Vergeet alleen niet dat er ook vet en suiker in chocolade zit en het bevat natuurlijk de nodige calorieën. Chocolade eten om je tekort aan voedingsstoffen aan te vullen, is dus niet aan te bevelen.

8. Chocolade is goed voor je huid
Daar zijn de flavonoïden weer! Deze keer werpen we een blik op het gunstige effect dat ze hebben op onze huid. Want flavonoïden beschermen onze huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Dat wil overigens niet zeggen dat je de Glossary Link zonnebrand achterwege kunt laten als je veel chocolade eet. Flavonoïden kunnen schade aan de huid als gevolg van te veel zonlicht wel helpen tegengaan, maar in beperkte mate. Het eten van chocolade helpt zoals eerder gezegd de doorstroming van de aderen te verbeteren, wat ook gunstig is voor het herstel van de huid. Daarbij zorgt het ook nog eens voor een dikkere huid en helpt het de vochtbalans in de huid op peil te houden.

9. Chocolade helpt tegen diabetes
Uit onderzoek van Kings College in Londen en de East Anglia University is gebleken dat het eten van producten die veel flavonoïden bevatten kan helpen bij diabetes type 2. Deze vorm van diabetes wordt veroorzaakt door insulineresistentie. Uit het onderzoek is gebleken dat het eten van flavonoïden rijke producten samenhangt met een verminderde insulineresistentie en een betere glucoseregulatie, en daardoor de kans op diabetes type 2 kan verkleinen.

10. Chocolade is goed voor je humeur
Waarschijnlijk weet je allang dat het eten van chocolade je humeur goed doet. Maar waar komt dat precies door? In chocolade zit het stofje phenylethylamine. Dit zorgt ervoor dat onze hersenen gestimuleerd worden om endorfine aan te maken. En van die endorfine gaan we ons zo goed voelen.

Uiteraard bevat een reep chocolade ook suiker en soms melk. Het is dus wel van belang om chocolade met mate te eten. De voorkeur gaat dan ook uit naar chocolade met een zo hoog mogelijk cacaopercentage en zonder melk. Pure chocolade vanaf 85% is het beste. Bedenk je bij de aanschaf van pure chocolade ook dat in een reep met 85% cacao, 15% suiker zit. Hoe hoger het percentage aan cacao, hoe lager het percentage suiker is en des te beter de reep is voor je gezondheid!

 

 

NEDERLANDSE VROUWEN LAKS ALS HET OM GEZICHTSREINIGING G

Nederlandse vrouwen laks als het om gezichtsreiniging gaat

Nederlandse vrouwen zijn bepaald geen fanatiekelingen als het om gezichtsreiniging gaat, zo blijkt uit recent onderzoek van Demak’Up. Slechts 32% van de vrouwen reinigt pas ’s-ochtends haar gezicht, meer dan de helft gaat wekelijks naar bed zonder haar make-up te verwijderen en we (82%) hebben kennelijk niet meer dan twee minuten nodig om de boel schoon te maken. En, als we onze huid reinigen, dan zijn niet rimpels maar onzuiverheden de voornaamste reden is dat we ons gezicht schoonmaken. Slechts 33% reinigt tweemaal daags haar gezicht.

HOE REINIGEN?

Als we het gezicht reinigen, hoe dan?  Voor 31% van de Nederlandse vrouwen bestaat het dagelijkse beauty ritueel nog altijd uit wassen met water. Verder gebruiken we watjes en ‘huismerk’ lotion of tonic (27%), een facewash (18%), water en zeep (11%) of vochtige doekjes (9%).

Toch zijn we best tevreden met onze gezichtshuid, al zou het volgens de helft van de Nederlandse vrouwen wel beter kunnen. Eén probleem, we weten niet zo goed hoe. Reinigingstechnieken, D.I.Y. tips, tutorials, bijna een op de twee Dutchies heeft er behoefte aan. En volgens de cijfers mag die sturing ook wel wat jeu krijgen. 

 

Verbrand buikvet voor een strakke buik

De meest genoemde plek, als het om Glossary Link afvallen gaat, is waarschijnlijk wel de buik. En hoe kom je van dat "buikje" af en hoe maak je je buik “zomerproof”?

Hoe kom je eigenlijk aan zo'n buikje?
Er is een verschil in aanleg tussen mannen en vrouwen, mannen hebben door hormonen meer aanleg voor een dikke buik, bij jonge vrouwen wordt het vet meestal opgeslagen rond de heupen, onderbuik en billen en bij oudere mannen en vrouwen gaat het vet vooral rond de buik en borsten zitten. Niemand is dus veilig voor het buikvet.

Teveel aan Glossary Link energie wordt door het lichaam opgeslagen als lichaamsvet. En buikvet is overtollige (en dus overbodige) energie die blijft zitten wanneer dit niet verbrand wordt.

Maar hoe krijg je een strakke buik?
Wanneer je let op je voeding en gaat sporten dan kun je snel van dat buikvet afkomen. Dit klinkt als een open deur maar je moet wel weten waar je op moet letten met betrekking tot je voeding en welke sportactiviteit je moet doen.

Voeding
1) Begin de dag met een eitje Eieren zijn namelijk de perfecte bron van proteïne en eiwitten. Daarnaast maakt het je stofwisseling sneller en heb je de rest van de dag minder trek.

2) Eet vetten Dit klinkt misschien tegenstrijdig maar het gaat hier om onverzadigde vetten. Denk aan voeding met veel omega-3 zoals sardines, haring, noten en wilde zalm. En natuurlijk ook avocado's want die zitten bomvol gezonde vetten die je vetverbranding zelfs verhogen. Daarnaast zijn olijfolie, kokosolie en palmolie erg goed voor je. Vermijd verzadigde vetten die zorgen namelijk veelal voor die extra pondjes op en rond je buik.

3) Eet geen fabrieksmaaltijden We bedoelen hiermee kant-en-klare maaltijden zoals deze in de supermarkten te verkrijgen zijn. Deze maaltijden bevatten veelal erg veel glucose fructosesiroop, kunstmatige kleurstoffen en transvetten. Transvet is een onverzadigd vet dat slechter is voor onze gezondheid dan verzadigde vetten. Het grootste deel van transvet in eten ontstaat in de fabriek.

4) Drink 2 liter water per dag Door ongeveer 8 tot 10 glazen water per dag te drinken zorg je er niet alleen voor dat je eetlust wordt geremd maar ook dat je metabolisme (je stofwisseling) wordt verhoogt wat helpt bij het verbranden van buikvet.

Sporten
Wil je van die bobbelige buik af dan moet je een combinatie van cardio- (hardlopen, fietsen of zwemmen) en krachttraining doen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Bouw het langzaam op, met 2 a 3 keer per week tussen de 30 en 45 minuten. En wanneer je geoefend bent dan is interval aan te raden omdat dit veel intensiever is.

Veel mensen denken dat sit ups dé manier is om van buikvet af te komen maar ook al verstevig je met sit ups je buikspieren het draagt niet tot nauwelijks bij tot het verbranden van het buikvet.

Verlaag je cortisol niveau
Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt in de bijnierschors uit Glossary Link cholesterol en dat onder andere een rol speelt bij de vertering van voedsel. Wanneer je langdurig onder druk staat (lees stress) dan wordt er meer cortisol aangemaakt dan goed voor je lichaam is en dat wordt opgeslagen in actief vetweefsel in de buikholte. Dus een laag cortisol niveau draagt bij aan minder vetopslag.

Maar hoe verlaag je jouw cortisol niveau?
1. Slaap minimaal 8 uur per dag
2. Verminder stress. Zelfs al korte pauzes van maar 5 minuten waarbij je op je ademhaling let zorgen er voor dat je je cortisol waardes verlaagd
3. Vermijd kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol.

Conclusie
Combineer bovengenoemde tips en je zult zien dat je strak die zomer binnenstapt. Eet meer eiwitten en onverzadigde vetten waardoor je bloedsuikerspiegel laag blijft en hierdoor verbrand je sneller hoog- en laag zittend buikvet.

 

 

 

 

 

Weg met die wallen!

Wallen en kringen onder je ogen, niet bepaald sierlijk en daar komen dan ook nog eens de vragen en opmerkingen bij: ”Gaat het wel goed met je?” of “Jij ziet er moe uit zeg!” Erg vervelend wanneer je dit met enige regelmaat te horen krijgt. Je kan er onzeker van worden. Dus hoe kun je wallen voorkomen of wegwerken?

Wat zijn wallen?
Wallen onder je ogen zijn een ophoping van vet. We hebben het allemaal alleen zie je het bij de ene persoon meer dan bij de ander. Het vet bevindt zich daar als een soort stootkussentje om de ogen te beschermen. Het vet wordt op zijn plaats gehouden door bindweefsel. Dit noemen we permanente wallen. Na een flinke huilbui of na een slapeloze nacht kunnen er ook wallen ontstaan en die wallen vallen onder de tijdelijke wallen.

 

Wat zijn de oorzaken van wallen?
1 Leeftijd
Hoe ouder je wordt des te slapper de huid wordt en hoe meer de werking van het fijnmazige bindweefsel verzwakt. Het gevolg hiervan is dat het vet daardoor naar beneden /naar voren zakt en daarnaast slinkt het vet op je jukbeen waardoor de uitstulpingen van het vetzakje onder je ogen nog meer zichtbaar wordt. Dus een combinatie van ouderdom en zwaartekracht.

2 Erfelijkheid
Voor een groot deel is het erfelijk bepaald of je last krijgt van dikke wallen, op welke leeftijd dit gaat spelen en hoe duidelijk zichtbaar ze worden. Wanneer (één van) je ouders last heeft van wallen dan is de kans best groot dat jij ze vroeg of laat ook krijgt.

3 Manieren van leven
Natuurlijk kun je na een flinke nacht stappen de volgende ochtend wallen onder je ogen hebben. Maar dat heeft iedereen. Echter wanneer je structureel te weinig slaapt, te veel zout eet, teveel alcohol drinkt en of rookt dan zal dit duidelijk zichtbaar zijn na een tijd. Al deze dingen zorgen namelijk voor een verstoorde vochtbalans waardoor je meer vocht vasthoudt, ook onder je ogen.

4 Allergieën
Een chronische Glossary Link verkoudheid kan de oorzaak zijn van opgezwollen ogen. En door het proces, van het toenemen en weer afnemen van deze opgezwollen ogen, kan dit er op termijn voor zorgen dat de toch al dunne huid onder je ogen “losser” wordt.

5 Ziektes
Eén van de symptomen van de ziekte van Pfeiffer zijn wallen. Dit zelfde is het geval bij mensen die een tekort hebben aan schildklierhormonen, mensen die last hebben van het nefrotisch syndroom en zelfs Glossary Link eczeem kan wallen veroorzaken.

Hoe kun je wallen voorkomen?
Er zijn allerlei huis, tuin en keukenmiddeltjes die mensen gebruiken om hun wallen te lijf te gaan. En dan kun je denken aan schijfjes komkommer, plakjes koude aardappel of afgekoelde natte theezakjes op je ogen leggen om de wallen te verminderen. En hierbij geldt; baat het niet dan schaadt het niet.

Aambeienzalf
Het is misschien wel het bekendste middeltje tegen wallen onder modellen. Smeer aambeienzalf op je wallen en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar pas op met het langdurig gebruiken hiervan, want de huid onder je ogen zal geïrriteerd raken met uitslag als resultaat.

Arniflor
Minder heftig dan aambeienzalf is het homeopathische Arniflor. Er zijn mensen die Arniflor onder hun ogen smeren en beweren dat binnen het uur ze minder wallen hebben.

Gezonde levensstijl
Beweeg regelmatig, eet gezond en gevarieerd en drink voldoende zodat je vochthuishouding zijn werk goed kan doen en dus ook overtollig vocht afvoeren. Slaap voldoende, stop met Glossary Link roken en drink met mate.

Crèmes
De drogisterijen en parfumerieën staan vol met allerlei crèmes die zeggen wallen tegen te gaan. Niet iedere crème zal bij iedereen het gewenste resultaat opleveren. Welke crème voor wie werkt dat kan iemand enkel zelf ervaren.

Cosmetische ingrepen
Door middel van een fillerbehandeling zorg je voor het opvullen van het omliggende gebied zodat de wallen zelf minder opvallen. Deze minst ingrijpende cosmetische behandeling is geen definitieve oplossing. Na ongeveer een jaar moet dit herhaalt worden.

Een oplossing voor een langere periode is een onderooglift en / of –correctie. Hierbij wordt er een zeer klein buisje in de wallen aangebracht om het vet onder de ogen te laten wegvloeien. Je kunt dan ook de huid strakker laten trekken.

Dik kussen
Voor hen die alleen in de ochtend last hebben van wallen is wellicht een dik kussen de oplossing om zo de vochtophoping onder de ogen tegen te gaan.

 

 

Buikvet, hoe kom je er vanaf?

Buikvet is voor vele mensen een doorn in het oog maar daarnaast verhoogt buikvet het risico op sterftegevallen door hart- en vaatziekten. Dus hoe kom je aan dat buikvet en hoe kom je er vanaf?

Wat is de oorzaak van buikvet?
Het hebben van een buikje is het gevolg van twee dingen, namelijk bepaalde voeding en te weinig beweging. Het is wel zo dat ook de genen een rol spelen en dat is voor een deel ook de verklaring waarom de één wel een buikje krijgt en de ander niet. Maar deze erfelijke factor alleen volstaat niet om het ontstaan van een buikje te verklaren. Want zodra je meer calorieën eet dan je verbruikt, ga je vet opslaan.

Het is wel zo dat je lichaam in een bepaalde situatie sneller buikvet aanmaakt. Cortisol speelt een belangrijke rol in de aanmaak van buikvet. Cortisol (ook wel bekend als het stresshormoon) wordt door het lichaam aangemaakt als je stress hebt, weinig slaapt of ongezond eet. Hoge cortisolwaardes veranderen de werking van je lichaam van binnenuit, door zoveel mogelijk energie op te slaan rondom je buikstreek. Een hoge cortisolwaarde kan dus leiden tot meer buikvet.

Soorten buikvet
Er zijn twee soorten buikvet. We hebben allemaal onderhuids vet en we hebben orgaanvet. Ook de meest afgetrainde mensen.

Onderhuids vet zit tussen je huid en je spieren. Dit is het zichtbare vet en hoe meer je ervan hebt, hoe dikker je bent. Vetcellen stapelen zich op deze plekken graag op en we noemen dat vetstapeling. Ongeveer 80% van het totale vetpercentage van je lichaam is huidvet. Onderhuids vet vermengt zich helaas met bindweefsel, waar relatief weinig bloedvaten en aderen doorheen lopen.

Orgaanvet zit rond belangrijke organen zoals je hart, longen, maag en lever. Orgaanvet wordt ook visceraal vet genoemd. Orgaanvet heeft op zich een functie, want het vangt schokken van buitenaf op en speelt een belangrijke rol in de hormoonhuishouding. Je lichaam heeft dus orgaanvet nodig, maar te veel orgaanvet is niet gezond. Het zorgt er mede voor dat je een dikke buik hebt en een teveel aan orgaanvet belemmert de werking van je organen en verhoogt hierdoor het risico op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Ook dunne mensen kunnen teveel orgaanvet hebben en ook deze mensen lopen een verhoogd risico op deze ziektes.

Te veel orgaanvet en onderhuids vet zijn samen de oorzaak van een dikke buik. Het buikvet, dat zich rond de organen nestelt, is het meest gevaarlijk voor je gezondheid.

Hoe kom je van je buikvet af?
Het is niet mogelijk om heel plaatselijk vet te verliezen, maar we willen wel af van dat buikvet af. Dus hoe bereik je dat? Dit bereik je door een combinatie van factoren.

1 Gezond eten
Een open deur maar niet minder waar. Dus volg geen crashdieet. Maar vermijd dit want bij een crashdieet is de kans erg groot dat je na verloop van tijd weer op je oude gewicht zit. Maar ook zonder een crash dieet kun je van je overtollige vet afkomen. Verstandig en gezond eten is onder andere: kip, kalkoen, vis en niet te vaak en teveel rood vlees, veel groente. Dat is niet alleen gezond maar het geeft je ook een voldaan gevoel zonder al te veel calorieën naar binnen te krijgen. Verschillende soorten granen, twee stuks fruit per dag en oppassen met alcohol.

2 Eet meer eiwitten
Het kost je lichaam meer energie om eiwitten af te breken en een eiwitrijke maaltijd zorgt voor iets hogere verzadiging waardoor het langer duurt voordat je weer trek krijgt. Door een eiwitrijkdieet val je daarom misschien net iets sneller af.

3 Zorg voor een goede nachtrust
Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Want uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan vier uur per nacht slapen bijna driekwart meer kans hebben om aan te komen. Dit komt omdat te weinig nachtrust kan leiden tot de behoefte om meer eten, zelfs tot 900 calorieën per dag extra. Wat voor een gewichtstoename kan leiden. Daarnaast stimuleert slaapgebrek hormonen die zorgen voor trek. Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam minder snel een vol gevoel aangeeft. Een simpele verklaring is ook dat hoe langer je wakker bent hoe meer tijd je heb om te eten.

4 Sport om het buikvet weg te werken
Wellicht een andere open deur. Maar waar wel vaak onduidelijkheid over is of dat je een duursport moet beoefenen of aan krachttraining moet beginnen om van dat buikvet af te komen.

Amerikaanse onderzoekers lieten 144 mensen, mannen en vrouwen tussen 18 en 70 jaar, sporten. Zo konden ze achterhalen welke sportactiviteit het buikvet het beste laat verdwijnen. Een derde deed aan uithoudingssporten: bedoeling was om snel te wandelen op een loopband, waar een klim werd nagebootst. Deze groep wandelde per week 12 mijl, wat overeenkomt met iets meer dan 19 kilometer. Een ander derde deed 3 keer per week aan krachttraining. De laatste groep combineerde beide sporten. Het resultaat was:
- Vet verdwijnt in het algemeen bij een combinatie van beide sporten
- Het buikvet verdwijnt bij het wandelen
- Bij spieroefeningen verliest een persoon het onderhuidse vet, maar er komt buikvet bij.

Waarom is een duursport goed tegen buikvet?
Het antwoord ligt in de calorieën. Om buikvet te laten verdwijnen, moet je calorieën verbranden. Een langdurige sportactiviteit, zoals die 19 kilometer per week wandelen, is een goede manier om deze energie te verbruiken. Maar voor de liefhebbers van krachttraining is er ook goed nieuws. Om gezond ouder te worden moet je de spiermassa onderhouden en / of verbeteren. Specialisten raden dan ook aan om beide sporten te combineren. Maar met een lichte voorkeur voor een duursport wanneer je last hebt van teveel buikvet.

Hou altijd één gedachte in het achterhoofd: voldoende bewegen en gezond eten wil niet zeggen dat je je lichaam dingen moet opleggen die het op lange termijn niet kan volhouden. Motivatie, discipline en gezond verstand zijn hierin het belangrijkste.

 

 

Het gevecht tegen rimpels

Het gevecht tegen rimpels

Mooi oud worden is voor veel mensen het wel hebben van de levenswijsheid, maar niet de slappe huid en diepe groeven. Helaas krijgen we allemaal vroeg of laat rimpels, maar gelukkig heb je het tijdstip en de mate ervan voor een groot deel zelf in de hand.

Het verouderingsproces is natuurlijk niet te stoppen maar we kunnen er wel iets aan doen. Onder andere door een gezonde voeding, het gebruik van voedingssupplementen en verzorgingsproducten kun je het verouderingsproces namelijk vertragen.

Rimpels voorkomen met gezonde voeding
Eén van de belangrijkste factoren voor de conditie van je huid is voeding. Wanneer de huid niet voldoende wordt gevoed, kan die zich niet verdedigen tegen aanvallen van buitenaf, zoals van de zon. Sommige voedingsproducten hebben een positief effect op je huid, terwijl andere producten juist huidveroudering in de hand werken.

Uit een onderzoek, gedaan door de Monash University uit Melbourne in 2001, bleek dat door veel groente, peulvruchten en olijfolie te eten daar een beschermende werking uitging tegen rimpels. Het gebruik van veel vlees, zuivelproducten (met uitzondering van magere melk, yoghurt en kaas en boter) had juist het tegenovergestelde effect. Dat gold in het bijzonder voor volle melk, rood vlees (vooral bewerkt vlees), aardappelen, frisdrank en limonadesiroop, koek en gebak.

Voeding rijk aan antioxidanten
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals deze aanwezig zijn in bepaalde groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen wat agressieve stoffen zijn die schade kunnen geven aan cellen en weefsel. Antioxidanten helpen dus om te beschermen tegen deze schade. Ze maken schadelijke stoffen onschadelijk waaronder de schadelijke stoffen die een rol spelen bij het verouderingsproces van onze huid.

Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn onder andere groene bladgroente, tuinbonen, boterbonen, noten, olijven, gedroogde pruimen en ander gedroogd fruit, kersen, druiven, appels en thee. Uit eerder onderzoek bleek al dat supplementen met bepaalde antioxidanten en plantaardige stoffen de huid tegen UV-straling beschermen. Een hoge dosis daarvan zou dus effectief kunnen zijn. De antioxidanten vitaminen C en E, de carotenoïden bètacaroteen en lycopeen, en de proanthocyanidinen, een groep flavonoïden die in druivenpitten en andere plantaardige bronnen zit, zijn slechts enkele van de nutriënten met een beschermend effect. Zet dus veel antioxidantrijke groente en fruit op het menu. Dat is een lekkere en goede bescherming voor je huid.

Rimpels voorkomen door suiker te mijden
Suiker is één van de grootste vijanden van een gezonde huid en jonge huid. Suiker is slecht vanwege de glycolyse van eiwitten in de huid. Bij dit proces hecht een suikermolecuul aan een eiwitmolecuul, wat tot rimpelvorming en veroudering kan leiden.
Stop dus met het consumeren van voeding rijk aan geraffineerde suikers of probeer in ieder geval minder geraffineerde suiker te eten en drinken. Geraffineerde suiker is suiker die bewerkt is in de fabriek en dus niet suikers die natuurlijk in producten zitten. Suiker kent vele namen en is daardoor niet altijd meteen te herkennen als ingrediënt. Andere namen die je kunt aantreffen zijn onder andere dextrose, fructose en glucosestroop.

Voeding overig tegen rimpels
Er zijn onderzoeken die beweren dat de consumptie van veel vitamine C samenhangt met minder rimpels en droogheid. Tevens wordt er beweerd dat meer linolzuur en minder vet en koolhydraten ook het dunner worden van de huid vertragen. Natuurlijke bronnen van vitamine C zijn onder andere verse sinaasappelsap, citrusvruchten en tomaten. Koolzaad- en sojaolie, groene bladgroenten en noten zijn producten die rijk aan linolzuur zijn.

Drink je huid strak
Het is verstandig om dagelijks voldoende water te drinken. Niet alleen omdat dat gezond is, maar ook omdat je daarmee je huid mooi maakt én houdt. Water zorgt er namelijk voor dat alle afvalstoffen worden afgevoerd. Dus drink 1 tot 2 liter per dag zo blijft de huid zacht en voldoende vochtig. Alcoholische dranken hebben weer een negatieve invloed op je huid.

Exfolieer je huid
Eén- of twee keer per week je huid scrubben met een speciale lichte scrubcrème kan er voor zorgen dat je huid er frisser uitziet. Een huid die ouder wordt, maakt uit zichzelf langzamer nieuwe huidcellen aan en de afvoer van dode huidcellen is ook trager. Wanneer je daar niets aan doet kan dat een doffe huid het gevolg zijn. Door de dode huidcellen regelmatig weg te scrubben, komen de dikkere nieuwe huidcellen aan de oppervlakte en die geven je gezicht weer een gezond uiterlijk.

Rook niet
Door roken neemt de hoeveelheid matrixmetalloproteïnasen (MMP) toe. MMP zijn eiwitten die het collageen, de elastinevezels en het verbindingsweefsel in de huid afbreken. Ze zorgen ook nog eens voor oxidatieve schade en dit belemmert de aanmaak van collageen. Door deze negatieve effecten kan de huid wel 10 tot 20 jaar eerder verouderen. Het goede nieuws is dat stoppen met roken loont. Het geeft vrijwel direct een drastische verbetering van de conditie van de huid. De conditie van je huid qua rimpels, pigmentatie, elasticiteit, teint en structuur worden dan snel beter.

Bescherm je huid tegen de zon
Rimpels worden voor 90% veroorzaakt door UV-straling. Kijk maar naar het verschil tussen je huid onder je arm en de huid boven. De huid onder je arm is veel zachter, gewoon omdat het minder in contact komt met de zon. Draag een hoed of pet of gebruik altijd zonnebrandcrème ook wanneer de zon niet schijnt. UVA-straling is namelijk de belangrijkste boosdoener bij rimpels en dat gaat door de wolken heen.

Smeer tegen de rimpels
Reinig dagelijks de huid om alle belastende bacteriën en afvalstoffen van je gezicht te wassen. We moeten de huid stevig houden en stimuleren vanaf de buitenkant. Dat kun je doen door een goede dag- en nachtcrème te gebruiken. Zoek een crème die de collageen aanmaak stimuleert, de vocht- en vethuishouding in balans houdt en daarnaast de huid beschermt tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf zoals uitlaatgassen en stralingen.